El Festival Blues & Ritmes de Badalona tanca amb èxit l’edició 2022 i es consolida com a festival de referència a l’Estat en les músiques d’arrel

Amb un sold out i amb públic vingut d’arreu, el festival ha recuperat els nivells d’assistència previs a la Pandèmia, amb un 80% d’ocupació entre els quatre concerts.

Blind Boys -Amadou & Mariam - Sergi Fornols

Després de 33 anys, Badalona segueix sent l’escenari de referència a l’estat en les músiques d’arrel gràcies a l’aposta decidida i continuada del Festival Blues & Ritmes. Entre l’1 el 23 d’abril, el festival ha ofert quatre concerts, alguns d’ells inèdits, als teatres Zorrilla i Margarida Xirgu, els quals s’han tornat a omplir amb uns nivells d’assistència previs a la Pandèmia, que han rondat el 80% de mitjana entre els quatre concerts.

Enguany els organitzadors del festival van decidir condensar en quatre concerts la programació del festival, una decisió que es prenia davant l’envergadura del cartell previst, en el qual hi havia dues fites que semblaven impossibles. Per fi, després de l’intent frustrat el 2020 a causa de la cancel·lació a última hora per la Pandèmia, el llegendari heartbreaker, Benmont Tench, ha actuat per primera vegada a Catalunya, a Espanya i a Europa, i ho ha fet al Festival Blues & Ritmes, el passat dissabte 9 d’abril. El que havia estat durant quatre dècades teclista dels Heartbreakers de Tom Petty, va oferir un concert inèdit a Europa i gairebé al món, doncs fins i tot a casa seva, als Estats Units, no se’l coneix en directe més que per algunes comptades aparicions en petits clubs.

Aconseguir que la llegenda del folk rock britànic Richard Thompson visités per primera vegada els escenaris catalans i ho fes en una data tant emblemàtica com la Diada de Sant Jordi el passat dissabte 23 d’abril, ha estat un altre èxit que se suma a la trajectòria de nits memorables del festival. La insistent pluja que va acompanyar tota la Diada no va arronsar a tots els fans que no es volien perdre el recital d’un guitarrista i compositor únic, històric membre de Fairport Convention, que va posar el punt final a l’edició 2022 del festival.

Una edició que, recordem, van obrir amb un èxit rotund d’assistència el primer cap de setmana d’abril, els concerts de Jesse Malin i d’Amadou & Mariam i els Blind Boys of Alabama. Jesse Malin i la seva explosiva banda van entregar al públic del Teatre Margarida Xirgu una nit d’emocions i rock’n’roll urbà amb un directe potentíssim on la contínua interacció de Malin amb el públic va contagiar d’energia la sala. Llargues cues es van fer a la sortida per poder tenir una foto o firma de record amb l’artista. Per la seva banda, l’esperat primer concert conjunt a Catalunya d’Amadou & Mariam i els Blind Boys of Alabama va exhaurir totes les localitats del Teatre Zorrilla la nit de dissabte. Un sold out que va estar a l’altura del formidable maridatge de llengües i ritmes que va convertir els tres pisos del teatre badaloní en una autèntica festa musical.

Grans noms del rock, del folk i de la música nord-americana i africana d’arrels, que ja formen part del patrimoni musical de la ciutat de Badalona. Així ho subratllen els directors artístics del festival, en Guillem Vidal i en Jordi Pujol, satisfets d’una edició que ja es presentava d’inici com un dels millors cartells dels 33 anys d’història del festival “Aquest any hem aconseguit portar a Badalona artistes els quals feia molts anys que anàvem al darrere. Hem vist, així, quatre grans concerts d’estils molt diferents i de gran nivell, que no han fet altra cosa que revalidar el compromís amb l’excel·lència artística del Blues & Ritmes. Treballarem per mantenir el llistó en properes edicions.”

Blues & Ritmes

El Blues & Ritmes va ser un dels primers festivals de la Península a programar blues i músiques del món. Eclèctic per definició, el festival dóna cabuda a tota mena d’estils, des del soul al blues, passant per l’anomenada world music, amb una atenció a les músiques d’arrels i les sonoritats afroamericanes. Amb una llunyana primera edició, l’estiu del 1989 al Parc de Can Solei, i amb el Teatre Zorrilla -i, més tard, el Principal, ara Margarida Xirgu- com a seus del festival des de fa vint anys, el Blues & Ritmes ha brindat un munt de nits memorables (Albert King!, George Clinton!, Booker T & The Mgs!, Rosanne Cash!, Randy Newman!) als melòmans més exigents de la ciutat i als que, any rere any, ens visiten de la resta de Catalunya… i, fins i tot, de més enllà.

Comparteix: