El Blues & Ritmes tanca l’edició del 35è aniversari assolint de ple el seu objectiu més ineludible: oferir concerts d’altíssima qualitat artística

Balanç molt satisfactori dels 5 concerts programats tant des de la vessant artística com de públic amb un 75% d’ocupació total

Jim Lauderdale & Los Hermanos Cubero - B&R 2024 (Sergi Fornols) (06)

El Blues & Ritmes ha celebrat el seu trenta-cinquè aniversari amb un gran èxit artístic i de públic. El festival va arrancar amb un sold out al Teatre Margarida Xirgu de Badalona en els seus dos concerts d’inauguració el divendres 12 d’abril: la salvatge exhibició de soul-rock d’Eli Paperboy Reed i el country exquisit de Sam Outlaw i la seva banda. Un Teatre Zorrilla gairebé ple, també, va ser testimoni la nit del dissabte 13 d’abril de la col·laboració històrica i plena de complicitats entre Jim Lauderdale i Los Hermanos Cubero. El remat final de la mostra amb les sonoritats mexicanes de La Santa Cecilia i les africanes de Vieux Farka Touré, el passat cap de setmana del 20 i 21 d’abril, va respondre a la singularitat i exigència que té el festival, que no és altra que oferir concerts d’altíssima qualitat artística i a la vegada arribar a una diversitat cada vegada més gran de públics, de totes les edats, perfils i procedències. Amb un Teatre Margarida Xirgu gairebé ple, la música hipnòtica i vibrant del malià va fer ballar dels 0 als 85 anys en un últim concert de cloenda pensat per gaudir en família.

L’aposta del festival, malgrat les adversitats, continua sent molt clara: seguir sent l’escenari de referència a l’estat en les músiques d’arrel. Un objectiu que desafia els habituals circuits musicals per portar a Catalunya propostes singulars i de màxima exigència artística molt difícils de veure a casa nostra. Badalona es converteix així, durant dos caps de setmana, en pol d’atracció per qui no es vol perdre oportunitats gairebé úniques, tal i com ens expliquen els directors artístics del festival, en Guillem Vidal i en Jordi Pujol: «El Blues & Ritmes continua atraient gent de tot l’Estat (a Jim Lauderdale & Cuberos ens van venir a felicitar gent que havia vingut expressament de Saragossa i Bilbao) a la vegada que és una activitat que cada cop més badalonins subratllen en la seva agenda”. Els directors es mostren orgullosos dels reptes aconseguits en l’edició d’enguany: «Hem viscut un altre Blues & Ritmes inoblidable, amb actuacions que recordarem durant molt anys”.

Trenta-cinc anys perseguint somnis impossibles

El Blues & Ritmes, nascut l’any 1989, ha exercit històricament de porta d’entrada a Catalunya -i, tot sovint, al sud d’Europa- de músics que mai (o rarament) hi havien actuat. Amb el Parc de Can Solei de seu entre els anys 1989 i 2001, el festival organitzat per l’Ajuntament de Badalona va programar figures històriques com Albert King, Screamin’ Jay Hawkins, George Clinton, Rufus Thomas o Ali Farka Touré. Des d’aleshores, amb els teatres Zorrilla i Margarida Xirgu com a escenaris del festival, el Blues & Ritmes s’ha refermat entre els cicles de concerts amb més prestigi de l’Estat gràcies a programacions fetes amb cura i la presència d’artistes com ara Randy Newman, Booker T & The MG’s, Chris Hillman, Rosanne Cash, Guy Clark, Allen Toussaint, Paul Heaton & Jacqui Abbott, Richard Thompson o Benmont Tench, entre molts altres.

Comparteix: